Tips en informatie voor ouders

Home » » Vieze luiers recyclen

Vieze luiers recyclen


In Nijmegen wordt er gebouwd aan een fabriek om gevulde luiers te recyclen. December 2018 moeten de eerste poepluiers gerecycled worden.


Afvalverwerker ARN experimenteert in Nijmegen al twee jaar met het recyclen van vuile luiers na een ontwikkelingstraject van wel zeven jaar. Het recyclen van de luiers gaat inmiddels zo goed dat er nu een speciale fabriek voor wordt gebouwd. Tien jaar eerder mislukte een experiment in Arnhem, maar inmiddels is de techniek zo ver dat het recyclen geen probleem meer is.

Hoe recycle je een poepluier?

De luiers en hun beruchte inhoud worden met stoom tot wel 250 graden verhit. De hele boel wordt dan vloeibaar en het plastic komt boven drijven. Alle bacteriƫn, virussen en medicijnresten gaan bij deze temperatuur dood en verdwijnen. Bij de hoogovens in Velsen wordt hiervoor momenteel een stalen reactor gemaakt die in de fabriek in Nijmegen geplaatst zal worden.

Heel veel luiers

Deze vorm van recycling lijkt kleinschalig maar is dat absoluut niet. Voordat een kind zindelijk is heeft het gemiddeld meer dan 5000 luiers. En dan te bedenken dat er alleen in Nederland al een half miljoen kinderen rondlopen / rondkruipen / in hun wiegje liggen met luiers om. En daarbij komen nog de incontinente ouderen. Tot nu toe werden al deze luiers met het restvuil verwerkt.

Wat maak je van luiers?

Uit de resten van de luiers en in inhoud worden vier producten gewonnen. Plasic, groen gas, kunstmest en biomassa. De biomassa, afkomstig uit de poep en pies kan in plaats van steenkool gebruikt worden in kolencentrales.

Een uitdaging is nog het verzamelen van alle vieze luiers. De luiers voor de experimenten werden verzameld via kinderdagverblijven.
Menu :